Kezdjük a legfontosabbal

Az ÉTKEZÉS. Csak mert e nélkül semmi nem működik.

Untitled

Nap mint nap futok olyan hirdetésekbe, ami arra bíztat, hogy vegyem meg az xy nevű csodakapszulát, és attól majd lefogyok. A legnagyobb baj ezzel az, hogy a legtöbb lusta ember ezt el is hiszi, és feleslegesen dobják ki rá a pénzt. Nem csodakapszulákat kell keresni, meg koplalni, hanem életmódot változtatni. Meg kell tanulni olyan ételeket enni, amikre szüksége van a szervezetünknek. Vegyük például a fehér kenyeret. Reggelire megeszünk belőle 2 szelettel, most hagyjuk azt, hogy mit eszünk hozzá. Hirtelen megemeli a vércukorszintet – ami aztán hirtelen le is zuhan, és fél-1 óra múlva ismét farkaséhesek vagyunk. Mi a megoldás? Nem kell véglegesen száműzni a kenyeret az étrendünkből, hanem teljes kiőrlésűre kell cserélni. Na de nem olyanra, amiben kb 2% a teljes kiőrlésű liszt, a többi pedig ugyan úgy finomított búzaliszt. A címkéket mindig meg kell nézni, még ha macerás is. Egy sima müzli szeletben nagyjából 10g cukor van, Csak viszonyításképpen ez a 10g cukor egy evőkanálnyinak felel meg. És akkor ez még csak egy sima kis müzli volt! A gyümölcslevek is mint tele vannak cukorral, úgyhogy azokat is jobb hanyagolni, inkább csináljuk meg helyette itthon, vagy igyunk ásványvizet.

Átlagosan egy embernek a diéta szó hallatán rögtön a koplalás jut eszébe. Pedig ez nem így van! Nem kell koplalni, csak odafigyelni, hogy mit eszünk. Nem hamburgert kell cukros kólával ebédelni minden nap, hanem csirkét teljes kiőrlésű tésztával vagy rizzsel, zöldségekkel. A süteményekről sem kell lemondani, csak megtalálni a módját, hogy egészségesen készítsük el.

Starving won't get you anywhere. Give your body what he needs. | via Tumblr

Tavasszal, nyáron sokan fogadják meg, hogy akkor ledobnak pár kilót. El is kezdenek mondjuk kevesebbet enni, szinte koplalni. Le is megy 2-3 hét alatt úgy 3 kiló, aztán megelégedve azzal, amit a mérleg mutat, visszatérnek a régi szokásokhoz. És hogy ennek mi lesz a következménye? Visszahíznak vagy 6 kilót. És hogy miért? Mert alapanyagcsere alatt ettek, így a testük automatikusan éhező üzemmódba kapcsolt, és így amit most kap táplálékot, elraktározza zsírnak. Ördögi egy kör, nem igaz?
do it right | via Tumblr

Ezért is kéne az egész étkezést újratervezni. Nem a fehér kenyérnek, cukornak, zsíros ételeknek, gyorskajáknak kéne az alapnak lenniük. Ezért néz ki mindenki szarul, ezért van annyi cukorbeteg, magas vérnyomású ember. Akinek pedig olyan az alkata, hogy bármit megehet, nem látszik meg rajta, annak sem kéne ilyeneket magába tömnie. Mert attól még, hogy valaki vékony, lehet narancsbőrös a feneke, combja. A későbbi egészségügyi problémákról nem is beszélve.


Akkor mi is a lényeg?

Lassan felszívódó szénhidrátok kellenek, amik sokáig jóllakottság érzetet biztosítanak. Ilyenek pl. a zabpehely (ami roppant jó dolog, sütiket is lehet belőle csinálni), rizs (barna vagy basmati), teljes kiőrlésű kenyér (ami tényleg 100%-ban az), teljes kiőrlésű tészta. Fehérjék is nagyon fontosak, ezek hiányában a testünk lebontja az izmainkat, és löttyedtek leszünk, mivel az izomzatunk adja testünk formáját. Pl. csirkemell, pulykamell, zsírszegény natúr joghurt, zsírszegény túró, cottage cheese, tojás, zsírszegény sajt. És persze a zsírok sem maradhatnak ki az étrendünkből: kókuszolaj, olívaolaj, lenmagolaj. Emellett fontosak a gyümölcsök, és még fontosabbak a zöldségek. Mivel a mai gyümölcsökben és zöldségekben már nincs annyi vitamin, érdemes valamilyen táplálékkiegészítőt, mondjuk multivitamint szedni.

Share this:

CONVERSATION

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése